
بسته شدن پرونده تحقیقات آژانس اتمی پیش شرط توافق اعلام شد
درحالی که تا یک هفته پیش، بسیاری از تحلیلگران از توافق اتمی احتمالی نزدیک بین ایران و غرب سخن میگفتند، اکنون به صورت آشکاری ابرهای آسمان مذاکرات اتمی بعد از پاسخ حکومت ایران به پیشنهادات آمریکا تیره و ابری شده است.
ناصر کنعانی سخنگوی وزارت خارجه ابراهیم رییسی در نشست خبری روز دوشنبه۱۴ شهریور گفت: «بحث بسته شدن مسائل پادمانی در جریان مذاکرات و توافق برای جمهوری اسلامی مهم است.»
وی در در نشست خبری هفتگی خود بر بسته شدن تحقیقات آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره فعالیتهای هستهای اعلامنشده ایران به عنوان پیششرط توافق احیای توافق اتمی برجام تاکید کرد. این درحالی است که حکومت ایران هفته گذشته آخرین پاسخ خود را به متن پیشنویس اتحادیه اروپا داده بود و آمریکا این پاسخ را دلسرد کننده خوانده بود.
آمریکا تاکید دارد که شرط ایران برای مرتبط کردن توافق اتمی به مسائل پادمانی را نخواهد پذیرفت.
مقامهای آمریکایی و دیپلماتهای اروپایی بعد از دریافت پاسخ ایران، آن را ناامیدکننده و غیرسازنده توصیف کردند. اما کنعانی به زعم خود در نشست خبری گفت که این پاسخ: «قانونی، سازنده و رو به جلو» بوده است.
مذاکرات فرسایشی برای رسیدن به توافق اتمی
کنعانی افزود: «منتظریم تا پاسخ طرف مقابل را بشنویم و اگر مانند جمهوری اسلامی! سازنده عمل کنند به توافق میرسیم.»
پس از ماهها گفتوگوی غیرمستقیم بین تهران و واشنگتن، مذاکرات بر سر چندین موضوع، از جمله اصرار تهران بر حل و فصل مسائل پادمانی درباره آثار اورانیومی که در سه سایت اعلامنشده این کشور به بنبست خورده است.
مقامهای حکومت ایران انتظار دارند بحران انرژی که به دلیل جنگ اوکراین ایجاد شده، غرب را ناگزیر از پذیرش شروط ایران کند. به همین دلیل تمام تلاشاش را می کند که تا با این اهرم برای رسیدن به توافق اتمی، از غرب امتیاز بگیرد. مقامات حکومت تهران به طور آشکار دارند به غرب میگویند اگر میخواهید در زمستان در خانه گرم باشید،به ما امتیاز بدهید!
در همین حال علی مطهری، نایبرییس پیشین مجلس، در توییتی نوشت که نحوه مذاکرات هستهای ایران و آمریکا «مایه مسخره خاص و عام» شده است.
او افزود عدم مذاکره مستقیم تنها «بهخاطر یک ژست انقلابی» است که «میخواهیم آمریکا را تحقیر کنیم، در حالی که ملت ما زیر فشارهای معیشتی در حال تحقیر شدن است.»
پیشتر علی خضریان نماینده تهران در مجلس درباره متن پیشنهادی توافق هستهای ایران گفته که هیچ کدام از خطوط قرمز اصلی جمهوری اسلامی در آن گنجانده نشده و «راستیآزمایی رفع تحریمها به خود آمریکا سپرده شده» است.
پرواز بمب افکن های آمریکایی بر فراز خلیج فارس
آمریکا بمبافکنهای خود را بر فراز خاورمیانه به پرواز درآورد. در یک تحول دیگر که میتواند به صورت آشکاری ناشی از بن بست در رسیدن به توافق اتمی باشد
ارتش ایالات متحده دو بمبافکن دور برد B-52 با قابلیت حمل سلاح اتمی را بر فراز خاورمیانه به پرواز درآورد. هواپیماهای جنگی کویت و عربستان این بمبافکنها را در یک ماموریت آموزشی همراهی کردند.
خبرگزاری آسوشیتد پرس روز دوشنبه پنجم سپتامبر (۱۴ شهریور) به نقل از ارتش ایالات متحده خبر داد که این کشور یک جفت بمبافکن دوربرد را بر فراز خاورمیانه به پرواز درآورده است. این بمبافکنها روز یکشنبه از پایگاه نیروی هوایی سلطنتی در فیرفورد در بریتانیا بلند شدند و بر فراز مدیترانه شرقی و عربستان پرواز کردند. آنها قبل از خروج از منطقه در یک ماموریت آموزشی با هواپیماهای جنگی کویت و عربستان سعودی شرکت کردند.