
نفس مصنوعیهای بی فایده به برجام در وین!
نمایشنامه گفتگوهای بیسرانجام برای احیای برجام اکنون به یک بازی بی مزه تبدیل شده است. دور بیمعنای مذاکرات، اظهارات خوشبینانه یا بدبینانه، عکسها و کنفرانسهای خبری بیشمار، توییتهای این یا آن مقام، بیان حرفهای یکسان اما استفاده از کلمات متفاوت در زمانهای مختلف و کامیونهای لفاظی، وضعیت کنونی مذاکرات هستهای وین را به تصویر میکشد.
آمریکا: ایران نباید احیای برجام را به تعهدات پادمانی مرتبط سازد
در حالی که روز شنبه ۱۲ شهریور خبرگزاری ها گزارش دادند که کانال ۱۲ اسرائیل گزارش کرد به سندی سری از وزارت امور خارجه این کشور دست یافته که در آن تاکید شده که با وجود نگرانی در آمریکا به دلیل جواب ایران به نظرات واشینگتن درباره پیشنویس توافق هستهای، ارزیابیها در اسرائیل مبنی بر این است که طرفین طی چند هفته به توافق برسند هنوز پابرجاست. طبق این سند سری وزارت امور خارجه اسرائیل، دولت جو بایدن همچنان توافق برای احیای برجام را تنها راه مقابله با برنامه هستهای ایران میداند.
در عین حال سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روزجمعه تاکید کرد که ایران نباید احیای توافق برجام را به تعهدات پادمانی خود مشروط کند.
براساس برخی گزارش حکومت ایران در پاسخ تازه خود به نظرات آمریکا شرط احیای توافق هستهای برجام را بسته شدن پرونده پادمانی مربوط به کشف ذرات اورانیوم در سایتهای اعلام نشده، دانسته است.
همین امر نشان میدهد که ماهیت مخفیانه توسعه هستهای ایران و عدم تمایل ایران به افشای دامنه کامل برنامهاش به یکی از اصلی ترین مسائل امنیتی جهان تبدیل شده است و بر نگرانیها بخاطر دستیابی ایران به سلاحهای هستهای افزوده است. بین سالهای ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۵، شورای امنیت سازمان ملل متحد هشت قطعنامه درباره برنامه هستهای ایران تصویب کرد که یکی از آنها در دسامبر ۲۰۰۶ برای اعمال تحریمها بود.
در همین مورد
چرا خامنهای تمام تخممرغهایش را در سبد رییسی گذاشت؟
این آخرین میلیمتر است؟!
با اینکه تا همین چند روز پیش، همه اظهارنظرها و گمانه زنیها حاکی از نهایت خوش بینی به دستیابی به توافقی برای احیای برجام ۲۰۱۵ بود. جوزپ بورل، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا و مدیر آخرین دور مذاکرات گفت: «این آخرین میلی متر است».
این خوشبینی توخالی و بی اساس در رسانه های ایران منعکس شدند. به گزارش اعتماد نیوز:«به نظر می رسد انتظارات از این دور مذاکرات با مذاکراتی که در ده ماه گذشته در پایتخت اتریش انجام شد متفاوت است. فضای خوش بینی که پس از پایان دور قبلی رایزنی ها به وجود آمد جو مثبت به نفع توافق را قویتر کرد.»
حدود سه هفته پیش بود که اتحادیه اروپا «متن نهایی» برای احیای توافق هسته ای ۲۰۱۵ برجام را منتشر کرد. این پیش نویس مورد حمایت همه کشورهای غربی بود و آنها امیدوار بودند که موافقت ایران را جلب کنند. ظاهراً اینطور نشد و مذاکرات رفت و برگشتهای بیسرانجام ادامه یافت.
وزیر امور خارجه ابراهیم رییسی در آن زمان گفته بود: « جوزف بورل پیشنویس دیدگاههای طرفهای مختلف مذاکرات را تهیه و به عنوان پیشنهاد هماهنگکننده اتحادیه اروپا به همه طرفها ارائه کرده است و ما نیز در حال بررسی این پیشنهاد هستیم.» وی افزود: « برای ما مهم است که خطوط قرمز ما کاملا در نظر گرفته شود. ما برای دستیابی به یک توافق قوی، خوب و با ثبات جدی هستیم و اگر طرف آمریکایی واقع بین باشد و در مذاکرات پیش رو انعطاف لازم را داشته باشد، دستیابی به توافق دور از دسترس نخواهد بود».
پاسخ حکومت ایران در مورد برجام بار دیگر دستگاه مماشات را غافلگیر کرد!
پس از گذشت چند روز از پاسخ آمریکا به پیشنویس جوزف بورل، ایران پاسخ خود را برای طرف اروپایی فرستاد. طولی نکشید که ودانت پاتل، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت که آخرین پاسخ و درخواستهای ایران، که روز پنجشنبه ارائه شد، «سازنده» نبود.
پولیتیکو به نقل از یک «مقام ارشد دولت بایدن» گفت: « بر اساس پاسخ آنها، به نظر می رسد ما در حال حرکت به عقب هستیم». به گزارش پولیتیکو، یک سیاستمدار آشنا با وضعیت مذاکرات تاکید کرد که واکنش ایران «اصلاً خوب به نظر نمی رسد».
مشخص نیست طرفهای درگیر تا چه زمانی حاضر به ادامه مذاکرات خواهند بود، هرچند نه مقامات حکومت ایران و نه آمریکاییها دیپلماسی را رد نمیکنند. وقتی از یکی از مقامات دولت بایدن پرسیده شد که آیا با توجه به آخرین پاسخ ایران، ایالات متحده از مذاکرات خارج خواهد شد؟ وی جواب نداد!
احتمال احیای برجام بسیار دور به نظر میرسد، در حالی که قرار است در نشست شورای حکام آژانس در 21 سپتامبر در وین از جمله موضوعات پادمان باقیمانده بین آژانس و رژیم در تهران بررسی شود. در همین راستا، هم اکنون گمانه زنیهای تحلیلگران حول این موضوع میچرخد که آیا پرونده حکومت در جلسه بعدی شورای حکام به شورای امنیت ارجاع می شود یا مسیر دور دیگری از مذاکرات هموار می شود؟ طولانی کردن مذاکرات تاکتیکی است که رژیم ایران برای خرید زمان و اجتناب از تصمیم قاطع کشورهای غربی، آژانس بینالمللی انرژی اتمی و سازمان ملل به کار میگیرد.
با این حال مقامات تهران به هر طریقی باید تصمیم بگیرند و به نظر می رسد دیگر زمانی برای حمل تابوت این مرده باقی نمانده است. تهران یا باید خواسته های جامعه بین المللی را رعایت کند و خود را به شرایط یک توافق جدید ملزم کند یا مسیر خصومت و تقابل را ادامه دهد. با توجه به مشکلات اجتماعی و اقتصادی حکومت در داخل ایران، هر دو مسیر پیامدهایی را در پی خواهد داشت که برای حکومت مستبد ولی فقیه مضر خواهد بود. حتی اگر یک معامله یا نوعی معامله با ایران حاصل شود و شاهد دست دادن و لبخند باشیم، تاریخ به ما میگوید که تار و پود حکومت ایران از رشته های فراوان دروغ، فریب و عدم شفافیت ساخته شده است. جامعه بین الملل در گذشته بارها مورد نیش دروغ های ملایان تهران قرار گرفته است. اجازه دادن دوباره به این حکومت برای دوباره نیش زدن کاری کاملا احمقانه است.