
در پی کنارهگیری مقتدی صدر از سیاست، هواداران او خیابانهای عراق را تصرف کردند
در پی کناره گیری مقتدی صدر از صحنه سیاسی عراق، هزاران نفر از حامیان او وارد منطقه سبز بغداد شدند و در مقابل کاخ ریاست جمهوری عراق تجمع کردند.
خبرهای رسیده حاکی است، معترضان در برخی مناطق، نیروهای امنیتی را عقب راندند و شعارهایی از جمله با مضمون «دادگاه فدرال به دست سپاه پاسداران افتاده» سردادند.
برخی گزارشها حاکی است دستکم دو معترض در منطقه سبز بغداد و به ضرب گلوله نیروهای امنیتی عراق کشته شدند.
درحالی که همچنان بن بست سیاسی در عراق بر سر تشکیل دولت ادامه دارد، مقتدی صدر روز دوشنبه ۷ شهریور اعلام کرد؛«اکنون کنارهگیری نهایی و تعطیلی تمامی دفاتر خود را اعلام میکنم».
رهبر جریان صدریها همچنین از رهبران شیعه به دلیل عدم توجه به درخواستهای او برای اصلاحات انتقاد کرد.
کناره گیری حائری از مرجعیت!
کنارهگیری صدر از سیاست در پی کنارهگیری آیتالله حائری از مرجعیت دینی صورت گرفته است. صدر اعلام کرد:«با اینکه میدانم کنارهگیری آیتالله حائری و صدور این بیانیه به اراده شخصی وی نبوده، اما من نیز اعلام میکنم که دیگر در امور سیاسی دخالت نخواهم کرد.»
لازم به یاد آوری است که بسیاری از پیروان صدر مقلد حائری بودند و حائری در بیانیه کنارهگیری خود از مقلدان خود خواست که به جای پیروی از مراجع نجف از خامنه ای در تهران تبعیت کنند. وی همچنین انتقاداتی را به صدر وارد کرد.
به گفته کارشناسان این نخستین بار است که یک مرجع تقلید تحت عنوان کبر سن از مرجعیت کنارهگیری می کند. چون اساسا برخی مراجع پس از مرگ هم مورد تقلید قرار می گیرند. ضمن این که خواسته حائری مبنی بر تبعیت از خامنه ای هم امری نامعقول و بی سابقه است.
مقتدی صدر اما در توییت خود اعلام کرد:مقبره پدرش که بیش از بیست سال پیش درگذشت و موزه و مؤسسه میراث خاندان صدر همچنان به فعالیت خود ادامه خواهند داد.
او در پایان بیانیه خود تاکید کرد: «اگر بمیرم یا کشته شوم برای من فاتحه بخوانید.»
کنارهگیری مقتدی صدر از صحنه سیاسی عراق همه را شوکه کرد
کنارهگیری مقتدی صدر از صحنه سیاسی عراق واکنشهایی به دنبال داشته و روسای جمهور، دولت، مجلس و شورای قضایی عراق در جلسهای از صدر درخواست کردند به گفتوگو برای حل بحران سیاسی برگردد.
خبرگزاری رویترز نوشت که این اعلام کنارهگیری صدر، ممکن است به مرحله جدیدی از بیثباتی در عراق منجر شود و حامیان او اعتراضات خود را تشدید کنند.
هزاران نفر از هواداران مقتدی صدر به فاصله کوتاهی پس از اعلام کنارهگیری او به کاخ دولتی در میدان جمهوری بغداد یورش بردند.
این کاخ که ساختمان تشریفاتی حکومت و محل دیدار مقامات عراقی با رهبران کشورهای خارجی است، نخستین بار است که هدف حمله هواداران مقتدی صدر قرار میگیرد. آنها ۳۰ ژوئن امسال نیز با هدف پیشگیری از تشکیل دولت جدید توسط گروههای رقیب مقتدی صدر به ساختمان پارلمان عراق یورش بردند.
یورش هواداران صدر به منطقه سبز
به فاصله کوتاهی پس از این رویداد با هدف جلوگیری از تشدید تنش و احتمال درگیری، ارتش عراق مقررات منع کامل رفتوآمد را در شهر بغداد اعلام کرد.
هواداران مقتدی صدر با استفاده از طناب، موانع سیمانی بزرگ در مسیر حرکت به سوی کاخ دولتی را که در «محدوده سبز» شهر بغداد قرار دارد، برداشتند و با اشغال سالنهای بزرگ و مجلل کاخ دولتی در حمایت از وی شعار دادند.
ارتش عراق در بیانیه خود از معترضان خواست که به سرعت از «محدوده سبز» خارج شوند و برای جلوگیری از وقوع درگیری و خونریزی از خود خویشتنداری نشان دهند.
اعاتی پس از انتشار این بیانیه، خبرگزاری فرانسه گزارش داد صدای تیراندازی در بغداد شنیده شد که ظاهرا از سوی مخالفان مقتدی صدر صورت گرفت که مورد حمایت ایران هستند.
ائتلاف سياسی به رهبری مقتدی صدر در انتخابات پارلمانی اکتبر گذشته بيشترين آرا را بهدست آورد ولی از کسب اکثريت برای تشکيل دولت باز ماند. گروه او چند ماه پيش پارلمان را ترک کرد و به دنبال تداوم بنبست بر سر تشکيل دولت جديد، هواداران وی به ساختمان پارلمان يورش برده و پس از تخليه ساختمان در اطراف آن تحصن کردند. مقتدی صدر خواستار انحلال پارلمان و برگزاری انتخابات زودرس است.
به گفته کارشناسان، عامل اصلی عدم توافق در مورد تشکيل دولت جديد عراق اختلاف بين مقتدی صدر و رقبای شيعه او است که گروههای مورد حمايت ايران هستند. اين طولانیترين بحران سياسی عراق از زمان سرنگونی رژيم صدام حسين در سال ۲۰۰۳ است.