
اجلاس خبرگان این بار بدون دیدار با خامنه ای تمام شد!
اعضای مجلس خبرگان حکومت ایران این بار بر خلاف رویه ثابت پیشین اجلاسشان را بدون دیدار با خامنه ای پایان دادند. این موضوعی است که مورد توجه کاربران در فضای مجازی قرار گرفته است.
در برنامه دهمین اجلاس رسمی مجلس خبرگان که پیش از برگزاری این اجلاس در رسانهها منتشر شده بود، اعلام شده بود که اعضای این مجلس صبح ۱۷ شهریوری پس از رفتن به مرقد خمینی به دیدار خامنهای می روند.
با این وجود این دیدار برگزار نشد و توضیحی هم در مورد چرایی آن داده نشد. معمولان درپایان نشستهای خبرگان، این نمایندگان به دیدار خامنه ای می شتافتند و او سخنرانی میکرد و این نمایندگان هم موظف بودند که به ولی فقیه اظهار وفاداری بکنند!
لازم به یاد آوری است که مجلس «خبرگان رهبری» این بار در بیانیه پایانی خود در واکنش به گمانهزنیها درباره موروثی شدن رهبری و جانشینی مجتبی خامنهای نوشت که «شبههافکنی» درباره آینده رهبری بیمعناست و سابقه این مجلس «شایستهگزینی و انتخاب اصلح» است!
اینک این سوال پیش میآید که چرا این بار خامنهای در این شرایط حساس که مساله جانشینی او جدی شده است، حاضر به پذیرش اعضای خبرگان نشده است؟ چه چیزی مانع از آن شدکه خامنهای از خیر ابراز وفاداری اعضای خبرگان بگذرد؟
دلایل عدم دیدار خامنه ای با مجلس خبرگان
دو گمانهزنی در این مورد وجود دارد:
یک. موضوع موروثی شدن ولایت فقیه یک رسوایی برای خامنه ای است. او درکویر قحطالرجالی گیر کرده است که نمی تواند عنان ولایت فقیه را جز به « آقا زاده» خودش بدهد. با توجه به این که اساسا موضوع دو روز جلسه اخیرخبرگان حول همین موضوع بوده است و بیانیه ای هم که خبرگان منتشر کرده این را تایید می کند، خامنه ای این بار اگر با خبرگان دیدار میکرد مجبور بود در مورد جانشینی مجتبی به جای خودش موضع صریح بگیرد. یا آن را تایید و یا رد کند.این انتظار طبیعی بود که خامنهای در این مورد تحت فشار قرار بگیرد. بنابر این خامنه ای برای اینکه مثل گذشته این موضوع را پا در هوا نگه دارد و خودش را در محذور قرار ندهد از دیدار با خبرگان صرف نظر کند.
دو. گمانه دومی هم وجود داشت و آن عدم حضور بیش از ۳۰ تن از اعضای مجلس خبرگان بود. خامنهای به خوبی فهم میکندکه عدم حضور بیش از از ۳۰ تن از اعضای خبرگان بیشتر نوعی اعتراض به سیاستهای اوست. با توجه به ضعف موقعیت خامنه ای در شرایط کنونی به نفع او نبود که خبرگان را به حضور بپذیرد که یک سوم اعضایش غایب هستند. اگرچه گفته شده که در جلسه اختتامیه تعداد بیشتری حضور پیدا کرده بودند. که این هم قطعا ناشی از فشارهای پشت پردهای است که بر آنان برای حضور وارد شده است. ضمن اینکه این ظن هم وجود دارد که خبرگان آن طور مد نظر خامنه ای بوده، سر ولایتعهدی مجتبی خامنه ای اتفاق نظر نداشته است و این امر موضوع ملاقات آنان را خامنه ای را تحت تاثیر قرار داد.
در هرحال اکنون که خامنه ای نمایندگان مجلس خبرگان را به حضور نپذیرفت، معلوم نیست که شاخصهای تدوین شده مجلس خبرگان برای رهبری آینده چه سرنوشتی پیدا خواهد کرد. چرا که خاتمی اعلام کرده بود.
رهبر جمهوری اسلامی به کمیسیون تحقیق این مجلس اعلام کرده شاخصهای مدنظر برای رهبری آینده از جمله «تدبیر و فقاهت» نوشته شود.اینکه دیدار مجلس خبرگان با خامنه ای به اسفندماه موکول شده بیانگر تعادل قوای کنونی خامنه ای در درون پایگاه قدرت اوست و بعید است این وضعیت تا اسفندماه به نفع او تغییر کند.