
تحریم اتحادیه اروپا، دردی افزون بر دردهای بیشمار حکومت ایران
آن چنان که از پیش اعلام شده بود اتحادیه اروپا در روز دوشنبه ۲۵ مهر ۱۴۰۱ ضمن صدور اطلاعیهای جزئیات موارد تحریمی علیه حکومت ایران به دلیل سرکوب معترضان که در قالب قیام سراسری مردم ایران در جریان است، اعلام کرد.
استمرار قیام سراسری مردم ایران در بیش از یک ماه اخیر همراه با سرکوب خونین معترضان از سوی حکومت ایران بوده است.
آن چنان که برخی از منابع خبری اطلاعرسانی کردهاند تا کنون بیش از ۴۰۰ نفر در این اعتراضات جان باختهاند و چندین هزار نفر نیز توسط نیروهای نظامی و امنیتی حکومت ایران دستگیر و زندانی شدهاند.
سرکوب اعتراضات مسالمتآمیز مردم ایران همان طور که در داخل ایران بر دامنه قیام سراسری افزوده است در خارج از مرزهای ایران نیز باعث شده است که کشورهای غربی وادار به موضعگیری شوند.
اعمال تحریم اروپا و کشورهای غربی علیه حکومت ایران
افزون بر موضعگیریهای رسانهای، برخی کشورهای دست به اقدامات عملی زده و برخی از مهرهها و ارگانهای حکومت ولایت فقیه را به دلیل نقششان در سرکوب معترضان لیستگذاری و تحریم کردند.
پیش از اقدام اتحادیه اروپا، کشورهای انگلستان، ایالات متحده و کانادا تحریمهایی جداگانه و مستقل را علیه سران و مقامات حکومت ایران اعمال کرده بودند.
اما شاید بتوان گفت مهمترین این اقدامات، اقدام کشورهای عضو اتحادیه اروپا در لیستگذاری شماری از مقامات حکومت ایران به دلیل نقششان در سرکوب اعتراضات مردم ایران بوده است.
چرا که آخرین تحریمهای حقوق بشری اتحادیه اروپا علیه سران و مقامات حکومت ایران به سال ۱۳۸۸ خورشیدی و پس از سرکوب اعتراضات بعد از انتخابات ریاست جمهوری آن سال ایران برمیگردد.
به بیان دیگر طی ۱۳ سال گذشته و با وجود نقض گسترده و سیستماتیک حقوق بشر در ایران در قیامهایی مانند دی ۱۳۹۶ و آبان ۱۳۹۸، اتحادیه اروپا از اعمال تحریمهای حقوق بشری علیه حکومت ملایان سر باز زده بود.
تحریم اروپا ۱۱ شخصیت و ۴ نهاد ایرانی را هدف قرار میدهد
در راستای تحریم اروپا علیه رژیم، اتحادیه اروپا در روز دوشنبه ۲۵ مهر ۱۴۰۱ از جمله ۱۱ شخصیت و ۴ ارگان حکومت ایران را ذیل تحریمهای حقوق بشری خود قرار داد.
در میان این شخصیتها محمد رستمی و احمد میررضایی از فرماندهان سپاه پاسداران، عیسی زارعپور وزیر ارتباطات دولت ابراهیم رئیسی قرار دارند.
همچنین «پلیس امنیت اخلاقی»، نیروی انتظامی حکومت ایران و بخش سایبری سپاه پاسداران از جمله نهادهایی هستند که شامل تحریم اروپا شدند.
عجز حکومت ایران در مقابل تحریم اروپا
به دنبال اعمال و اعلام تحریمهای اتحادیه اروپا علیه اشخاص و نهادهای ایرانی، حکومت ایران واکنشهایی مذبوحانه داشت.
ناصر کنعانی سخنگوی وزارت خارجه ملایان تنها به محکومکردن تحریمهای اتحادیه اروپا بسنده کرد و رئیسش؛ حسین امیر عبداللهیان نیز در توئیتر خود اعلام کرد که اتحادیه اروپا دچار اشتباه محاسبه شده است.
تاثیرات تحریم اروپا بر اقتصاد حکومت ایران
تحریم اروپا علیه مقامات حکومت ایران در کنار تحریمهای کشورهای دیگر غربی نظیر انگلستان، آمریکا و کانادا، در بطن مذاکرات برجامی که محل مناقشه بین حکومت ایران و کشورهای غربی است، میتواند این مذاکرات را با اخلال روبرو کرده و افزون بر تاثیر مستقیم تحریمهای اخیر، تاثیرات تحریمهای برجامی بر حکومت ایران را دو چندان سازد.
تحریم اروپا و تاثیر آن بر تحریمهای برجامی و اقتصاد حکومت ایران
روزنامه شرق در مصاحبهیی که با حشمتالله فلاحتپیشه رئیس پیشین کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس حکومت داشته از قول وی نوشته است اتفاقی که روی داده است این میباشد که عملا برجام و موضوعات مربوط به آن تحتالشعاع طیف و مجموعهیی از مسائل اختلافی بین حکومت ایران و آمریکا در یک سطح و بین حکومت ایران و اتحادیه اروپا در سطح دیگری قرار گرفته است.
فلاحتپیشه اذعان میدارد که نوع عملکرد حکومت ایران در ۱.۵ سال گذشته، حکومت ایران را در مسیری قرار داده است که هر موضوع و مسئلهیی در سیاست داخلی و سیاست خارجی تاثیرات خود را بر دیپلماسی هستهای حکومت ایران خواهد گذاشت.
وی همچنین اذعان داشته است که مذاکرات وین به قدری آسیبپذیر شده که میتواند تحت تاثیر موضوعات اختلافی جدید مانند قیام سراسری مردم ایران قرار بگیرد.
افزون بر موضوعات مورد اشاره فلاحتپیشه وی همچنین به موضوع ارسال پهپاد از سوی حکومت ایران به روسیه که نیز محل اختلاف این حکومت و کشورهای غربی است، نیز اشاره کرده که میتواند بر موضوع مذاکرات برجامی تاثیر سوء گذشته و بیش از پیش اقتصاد شکنندهی حکومت ولایت فقیه را با مشکلات بیشتری روبرو سازد.
تحریم اروپا چه تاثیری بر اقتصاد ورشکسته ایران خواهد گذاشت؟