
نگاهی به فرایند بیآب شدن همدان
سد اکباتان به دلیل بیآبی از مدار خارج شد. از ۱۷سال قبل طرح آب رسانی به همدان از سد تالوار کلید خورد. این طرح شامل ۱۴۰ کیلومتر خطوط انتقال آب، ساخت تصفیه خانه و مخازن و ذخیره و راه اندازی ایستگاههای پمپاژ و سیستم کنترل و سایر اقدامات برای آب رسانی به همدان را شامل میشد. تا یک سال قبل طی فعالیت ۱۷ ساله تنها ۳۰درصد پیشرفت فیزیکی داشته است. مشکل آب این شهر از فرودین ماه شروع شده بود و این در حالی بود که زنگ خطر بیآبی شهر به صدا درآمده بود، اما هیچ گونه اقدامی از جانب دولت صورت نگرفت و امروز مردم همدان در اثر این بیتدبیری در بحران بیآبی بسر میبرند.
عبور از خط قرمز بحران کمبود آب
روزنامه اعتماد در گزارشی مینویسد: «امروز نه تنها دچار بحران آب هستیم، بلکه از خط قرمز هم عبور کردهایم و در شهریورماه احتمالاً حدود ۲۰۰شهر و روستای بزرگ کشور با بیآبی روبهرو بوده و باید آب را با تانکر به مردم رساند». هم اکنون بیآبی در همدان اثبات همین گزارش است که مشکلی بر دهها مشکل دیگر مردم افزوده است.
اکبر کاووسی امید، رئیس کمیسیون بودجه شورای شهر همدان روز پنج شنبه سوم شهریور گفت: «مشکلات پیشتر «گوشزد» شده بود اما «هشدارهای لازم به مردم داده نشد».
چه کسی مسوول ایجاد این بحران است؟
علی نظری رئیس کمیسیون خدمات شهری، بهداشت و محیط زیست شورای شهر با بیان اینکه نباید به گونهای عمل کرد که با بیبرنامگی وضعیت بحرانی کنونی به وجود آید، گفت: «برخی با بیمسوولیتی زمینهساز ایجاد بحران میشوند، سپس برای رفع این بحران جلسه تشکیل میدهند، وضعیت بحرانی آب از قبل نیز پیشبینی شده بود، بر این اساس باید قبل از بروز مشکلات فعلی تدابیری اندیشیده میشد، لذا اقدامات امروز تدبیر نیست، بلکه بیتدبیری است. مسئولان باید پاسخگوی شرایط به وجود آمده باشند».
یورونیوز گزارش داد که دولت رئیسی تنها با انتشار اخبار و ویدئوهایی اقدامات خود در حل مشکلات آب همدان را به نمایش گذاشتند». عوامل حکومتی با فرهنگ رایج ولایت فقیه همچون نذر آب! و به اصطلاح جهاد آبرسانی! تلاش میکردند که حل مشکل آب را آسان نشان دهند.
حمیدرضا زارعی در گفتوگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه تنش بیآبی ایجاد شده در استان ناشی از عدم مدیریت یکپارچه و صحیح، عدم آسیب شناسی و ارائه راه حلهای بنیادین حداقل در ۱۰سال گذشته بوده است؛ گفت: مشکل کمبود آب شهر مسئلهای ریشهای است و با نگاه گذرا نمیتوان موضوع را تحلیل کرد.
دبیر پروژه شبکه مسائل سراسری استان همدان درگفتگو با خبرگزاری حکومتی مهر میگوید: «در حالت کوتاه مدت با وجود هشدارهای نیروهای مؤمن! و متخصص در بیش از دو سال گذشته مبنی بر پیگیری انتقال آب سد تالوار به همدان اقدام عاجل و ضربتی لازم انجام نشده و در مواردی به گفتار درمانی کفایت شد که امروز شاهد تنش آبی شدید در استان هستیم».
این مقام حکومتی میگوید: «در کل حوزه آبخیز همدان را نادیده گرفتهایم، حجم گستردهای از روان آبهای با کیفیت که در سطح استان وجود داشته که روی همه را پوشانده و نهایت هم زمان این بوده که به فاضلاب انتقال دادهایم. رودخانههای دره مرادبیگ؛ رودخانه عباس آباد و… حجم آب مناسبی دارند که استفاده لازم و کافی برای تأمین آب شرب نکردیم».
جو امنیتی شهر به منظور سرکوب اعتراضات مردم
مردم همدان نزدیک به دوهفته است که بطور متوالی با قطعی گسترده آب مواجه هستند، اما جو شهر از جانب حکومت به شدت امنیتی شده است. کاربران شبکههای اجتماعی هم تشدید جو امنیتی از جانب نیروهای سرکوبگر را تایید میکنند. شهروندان نسبت به قطع آب معترض هستند و در چندین شب پیاپی اقدام به تجمعات اعتراضی نمودند و در کف خیابانها شعارهای ضدحکومتی دادند.
یورونیوز در رابطه با اعتراضات مردم گزارش داد: «شهروندان ناراضی و عاصی همدان در شبهای گذشته و در اعتراض به ناتوانی دولت در حل مشکل کمبود آب شرب به خیابانها ریخته بودند». برای جلوگیری از گسترش خیزشها کارگزاران حکومتی در این استان اقدام به توزیع آب با تانکر نمودند. هم اکنون به دلیل کمبود، آب آشامیدنی با قیمت هر بطری ۳۵ هزارتومان به فروش میرسد.
واقعیت تنش بیآبی چیست؟
واقعیت را میتوان به خوبی از زبان خود عوامل وکارگزاران حکومتی شنید. آنها به خوبی نقش حکومت و عوامل دزد و چپاولگر حکومتی را در جریان بحران بیآبی که دامنگیر مردم این شهر شده است را نشان دادند. دراین رابطه مرتضی جعفری مدیر دفتر مدیریت بحران آب استان همدان میگوید: «کمآبی در استان همدان در شرایطی رخ داده که این شهر پیشتر دارای رشتهقناتهای متعددی بود و به گفته کارشناسان، «سوء مدیریت» در زمینه مصرف آب، این استان را به شرایط امروز رسانده است».
منظور از سوء مدیریت چیست؟ سوء مدیریت نام مستعار دزدی و غارت است. شاخص دزدیها و چپاول باندهای حکومتی در همدان را میتوان در پروژه آبرسانی آن دید که به مدت ۱۷سال تنها ۳۰درصد پیشرفت داشته است. یعنی در هر سال روی پروژه آب رسانی نزدیک به ۲ درصد اقدام شده است. امروز در اثر این بی کفایتیها مردم همدان همچون سایر شهرهایی که در بحران بیآبی قرار دارند سختیهای زیادی را متحمل میشوند. مردم با دیدن همین بیکفایتیها و سوء مدیریت، درکف خیابان شعار دادند و عوامل دزد و غارتگر حکومتی را بیکفایت نامیدند.