
گزارشی از فرایند خشک شدن سد اکباتان
به گزارش خبر آنلاین سد اکباتان همدان هفته آینده از مدار خارج میشود. سد اکباتان یکی از مهمترین سدهای استان همدان بود. این سد به سد آبشینه هم معروف است. ساخت این سد در سال ۱۳۳۸ آغاز گردید و در سال ۱۳۴۲گشایش یافت. این سد از پنج کیلومتری جاده همدان به ملایر منشعب شده و راه دسترسی به آن به سمت روستای سنگستان است. این سد بر روی رود آبشینه احداث شده است.
ارتفاع سد در زمان ساخت ۵۴متر (از پی) بوده است و پس از اتمام طرح افزایش ارتفاع، در حال حاضر ارتفاع سد به ۷۹متر رسید. گنجایش مخزن سد هم ۳۶میلیون مترمکعب است. هدف از تاسیس این سد تامین ۳۵درصد آب مصرفی شهر همدان و آب کشاورزی ۸۰۰هکتار از زمینهای کشاورزی پائین دست سد بود. ولی به دلیل ویژگیهایی مانند نزدیکی به شهر، فضای سبز اطراف و دریاچه سد موجب شده بود که کاربری تفریحی نیز به آن افزوده شد.
از دست رفتن ذخیره آبی سد اکباتان
خبر آنلاین در مورد وضعیت سد اکباتان قبل از مرگ آن مینویسد: «بنا بر خبرهای منتشر شده گل آلود و کدر بودن آب سد نسبت به قبل ۱۰برابر شده بود که این موضوع مشکلاتی را در زمینه شست و شوی فیلترهای تصفیه خانه ایجاد کرده بود. پیش از این خروجی سد اکباتان یک هزار و ۲۰۰لیتر در ثانیه بود که ۸۰۰لیتر آن در تصفیه خانه بهشتی و ۴۰۰لیتر نیز در تصفیهخانه اکباتان تصفیه و وارد شبکه آبرسانی میشد».
بحران آب در همدان
بحران آب در استانهای کشور گسترش یافته است. شهرکرد چندین روز را در شرایط بیآبی سپری کرد و موجبات خشم و خیزش مردم را فراهم نمود. عوامل محلی حکومت که نگران وضعیت شدند، تلاش کردند حداقل آب شرب مردم را تامین کنند تا دامنه خیزشها و اعتراضات به سایر شهرها و مناطق سرایت نکند. بعد از شهر کرد بحران آب دامنگیر اهالی همدان گردید و مردم شهر با مشکل جدی تامین آب شرب مواجه شدند.
مدیرعامل آب منطقهای استان همدان از سهمیهبندی آب خبرداد. به نوشته رسانه حکومتی خبر آنلاین: «محمد ضروری، علت جیرهبندی آب در شهر همدان را «مصرف بالا» از سوی شهروندان و «گرمای هوا» دانسته و گفته است که «ذخیره آبی» سد اکباتان «از دست رفته است».
به دنبال بحران کم آبی مدیر عامل آب منطهای استان همدان اعلام نمود که «در حال حاضر سعی میشود با استفاده از «چاههای اجارهای کشاورزان» آب مورد نیاز مصرفی و شرب شهر تامین شود». کمبود آب شرب در گرمای تابستان محدود به همدان نگردید و بحران بیآبی ارومیه را هم در نوردید و چه بسا شهرهای دیگر که این بحران دامنگیر آنها خواهد شد.
درحال حاضر بحران بیآبی یکی از سدهای مهم استان همدان را از دور خارج کرد. رسانه خبر آنلاین به نقل از معاون تلفیق و امور تنظیمگری شرکت مدیریت منابع آب ایران در رابطه با خارج شدن سد اکباتان از دور بهره برداری مینویسد: «حجم ذخیره آب سد اکباتان همدان به حدود یک میلیون متر مکعب رسیده و پیش بینی میشود این سد در پایان هفته نخست شهریور خشک و از مدار خارج شود». در نتیجه باید گفت خداحافظ اکباتان.
بعد از اکباتان باید منتظر بود که چه سازههای دیگری در سایه حکومت ولایت فقیه در زمره میراث طبیعی قرار خواهندگرفت و نام آنها به خاطرهها سپرده خواهد شد. امروز دریاچه ارومیه و سد اکباتان در نوبت ایستادهاند، فردا کدام سرمایه ملی در صف قرار میگیرد؟