
ستاد امر به معروف مجبور به اعتراف به شکست خود شد
هنوز چهره رنج کشیده سپیده رشنو زن معترض به حجاب اجباری که حالا مجبور به اعتراف اجباری در تلویزیون حکومتی شده بود، از یادها نرفته است. سپیده رشنو امتداد صدها هزار زنی بود که طی ۴۳ سال حاکمیت استبداد مذهبی تنها به خاطر پوشششان و بیرون بودن چند تار مو به شکنجهگاه برده شده است. داستان اذیت و آزار زنان بخاطر نوع پوشششان قصه پر آب چشمی است؛ زنانی که به خاطر نپوشیدن جوراب، پای آنان توسط پاسداران و کمیته چیها در گونی پر از سوسک قرار داده میشد، یا در محیطهای تنگ و تاریک در بازداشتگاه نگاهشان میداشتند و یا توسط گوریلهای وحشی در بازداشتگاها مورد اهانت و شکنجه قرار میگرفتند.
با این وجود زنان ایران در مقابل حجاب اجباری که خواسته نخست حکومت از زنان بود کم نیاوردند و مقاومت کردند.
اکنون ۴۳ سال بعد از آغاز پروژه حجاب اجباری مقامات حکومتی به شکست خود اذعان کردند؛
دبیرستاد امر به معروف؛ بدحجاب دیگر مجرم نیست!
هاشمی گلپایگانی دبیر ستاد امر به معروف درهمایش باصطلاح ملی حجاب و عفاف گفت؛
در طرح عفاف و حجاب ستاد، بدحجاب دیگر مجرم نیست بلکه متخلف است و به جای پروندهسازی و مجازاتهایی که در قانون آمده است، شخص جریمه نقدی میشود.
در این همایش که در روز یکشنبه ۲۳ مرداد برگزار شد، دبیر ستاد امر به معروف این چنین عقب نشینیاش را توجیه میکند؛
«طرح عفاف و حجاب برای اصلاح وضعیت نابسامان و بلا تکلیف حجاب است و این ستاد با این طرح میخواهد گشت ارشاد را از مردم به سوی مسئولان ببرد».
این مقام حکومتی به عدم همراهی دستگاههای دیگر حکومت با این طرح اذعان کرده و میگوید: «متاسفانه برخی دستگاهها همچون وزارت گردشگری در بحث تشکیل شورای امر به معروف کم کاری کردند چه برسد به ساماندهی بحث حجاب!… در دولت انقلابی، وزارت ارشاد انقلابی مجوز اکران فیلمی را میدهد که امر به معروف را زیر سوال میبرد و چند برابر بودجه ستاد، فروش میکند!».
پیشتر از این یک مهره دیگر حکومتی به نام محمد اشرفی اصفهانی رییس سابق هیات بدوی تخلفات نهاد ریاست جمهوری گفته بود:
«فضای مجازی پر است از صحنههایی که مأمور نیروی انتظامی دختر خانمی که حجابش را رعایت نکرده با زور به داخل ماشین میبرد. کدام شرع اسلام اجازه میدهد این کار انجام شود؟! وقتی ما جوانان را مجبور کنیم، نتیجه عکس گرفته میشود.»
وی به همراهی مردم و افکار عمومی با این زنان اعتراف میکند و میگوید: «ما الآن داریم میبینیم صحنههایی که گاهی اتفاق میافتد و متأسفانه داستان عکس اتفاق میافتد. یعنی مردم نظارهگر طرفدار خانمی میشوند که حجاب او زیر سؤال رفته است.»
ارزیابی ستاد امر به معروف از فرایند اعمال حجاب اجباری
ستاد امر به معروف و نهی از منکر که به همراه ۲۶ نهاد حکومتی دیگر متولی اصلی اعمال ججاب اجباری است، اکنون اعتراف کرده است که در اعمال حجاب اجباری شکست خورده است
و تاکید کرده ادامه روند کنونی به تقابل مردم و حکومت منجر میشود.
این ستاد طرح جدیدش را در زمستان ۱۴۰۰ تهیه کرد. برخی محورها و ارزیابیهای این ستاد چنین است:
-جوانان بی اعتقاد شدند!: «از سوی دیگر با غلبه اکثریت شهری (۷۴ درصد) در جامعه ایرانی و گسترش طبقه متوسط شهری که خواستگاه گروههایی همانند هنرمندان، ورزشکاران، فعالان حوزههای علمی و فرهنگی و رسانهای است، ارتباط این اقشار با فرهنگ و ارزشهای جهانی تعمیق یافته و پیروی از سبک زندگی مشترک جهانی نیز رواج یافته است.»
-برخی مسئولان جمهوری اسلامی نیز در موضوع اعمال حجاب اجباری «اپوزیسیون» شدهاند!
-بسیاری از اقدامات و مواضع گذشته دارای اشکالات جدی بوده که موجب بدبینی و تقابل مردم با جمهوری اسلامی شده است.
-طبق آخرین آمار ۶۰درصد زنان جامعه حجاب شرعی ندارند. بنابراین با توجه به قانون درصد بالایی از زنان مجرماند!
محورهای طرح جدید حجاب و عفاف!
– در طرح جدید برای اعمال حجاب اجباری، «جریمه و ایجاد هزینه نسبت به بیمسئولیتی مدیران دولتی و مردمی» در اولویت قرار گرفته است. در توضیح این بند آمده است: «یعنی با ایجاد هزینه برای بیتفاوتی نسبت به بدحجابی! به عنوان مظهر شکستن قانون رسمی کشور، جامعه به سمت عدم تحمل پدیده بدحجابی و پذیرش حجاب با مشوقهای لازم سوق داده میشود!». به عبارتی تلاش میکند با اعمال جریمه بر مردم، زنان را در مقابل فشار افکار عمومی قرار بدهد!
-توجه به بی غیرتی مردان و مسئولان: این ستاد تاکید کرد که در طرح خود: «قبل از اینکه به بیعفتی زنان پرداخته شود، بیغیرتی و بیمسئولیتی مردان، مورد جریمه واقع میشود! (مثال مدیر بانک نسبت به کارمندان یا راننده وسیله نقلیه نسبت به مسافر یا سالنهای پذیرایی نسبت به مراجعین و یا حتی سرپرست خانواده نسبت به اعضای خانواده!)».
-ساختمانهای دولتی باید طوری ساخته شوند که حریم اخلاقی کارمندان مرد و زن رعایت شود!
-جلوگیری از تردد افراد بیحجاب یا بدحجاب به مکانهای مشترک ساختمان!
– برای رانندگان وسایل نقلیه عمومی که به ترویج فرهنگ امر به معروف و نهی از منکر برای مسافران اقدام نمایند مشوقهای لازم در نظر گرفته شود!
-توقیف خودروهای دولتی که سرنشینان آن شئونات اسلامی را رعایت نمیکنند و «واریز مبالغ جریمه در حساب خاص ستاد امر به معروف برای ترویج حجاب و عفاف».
-در اماکن تجاری و تفریحی باید طوری قانونگذاری شود که به افراد بدحجاب خدماتی ارائه نشود.
– انتشار تصاویر فاقد حجاب شرعی زنان ایرانی توسط خودشان جریمه و محرومیت دارد.
حکومت در موضوع زنان به کدام سمت خواهد رفت؟
همان طور که در توضیحات مقامات حکومتی دیدیم، شکست در اعمال حجاب اجباری برای همه آنان امری بدیهی است. اما چون زن ستیزی یکی از خصیصههای اصلی بنیادگرایی حاکم بر ایران است، توان دست برداشتن از سرکوب زنان را ندارد. لذا به روش جدیدی چون جریمه نقدی، محرومیت از حقوق اجتماعی، تحریک افکار عمومی علیه زنان، قرار دادن ادارات و بنگاههای دولتی یا غیر دولتی در مقابل مردم و… روی آورده اند.
شکست طرح جدید حجاب و عفاف برای تحمیل حجاب اجباری از پیش شکست خورده است. زنانی که در دهه ۶۰ و اوج هیمنه خمینی تسلیم زن ستیزی او نشدند، اکنون در پایان دوره خامنه ای هرگز تن به تسلیم نخواهند داد. مقاومت زنان در برابر حجاب اجباری در مداری جدید ادامه خواهد یافت.